Veelgestelde vragen

werk als vrijwilliger met verstandelijk gehandicapten

De meest gestelde vragen vind je hier:

Hoe gaat het in z'n werk als ik vrijwilliger bij Bosjuweel wil worden?

Hoe gaat het in z’n werk als ik vrijwilliger bij Bosjuweel wil worden?

Surf naar de vakanties en zoek een week uit die je het leukst lijkt. Meerdere weken kan natuurlijk ook, maar beter niet aaneengesloten. Vervolgens mail of schrijf je ons je adresgegevens. Wij sturen je een inschrijfformulier toe waarop je iets meer over jezelf kunt vertellen. Ook kun je aangeven wanneer je graag wilt komen voor een kennismakingsmoment. Deze kennismaking gebeurt met een aantal nieuwe vrijwilligers tegelijkertijd en vind plaats op één van onze vakantielocaties; de Refter in Beek-Ubbergen (vlak bij Nijmegen). Er is ruimte voor al je vragen en je kunt iets meer vertellen over je motivatie om als vrijwilliger mee te gaan op Bosjuweelvakantie. We laten je een sfeer-impressie zien op video en natuurlijk staat er een heerlijke pot koffie op tafel.

Als we beiden nog steeds enthousiast zijn na dit kennismakingsmoment, dan kunnen we je definitief inschrijven voor de week van je voorkeur.

Hoe is de voorbereiding voor een creatieve vakantie?

Hoe is de voorbereiding voor een creatieve vakantie?

In mei is er de trainingsdag. Op deze gezellige dag komen alle vrijwilligers, eindverantwoordelijke profs, koks en artiesten bij elkaar van ’s ochtends tot en met het avondeten.

Je leert Bosjuweel iets beter kennen, ziet de vakantieaccommodatie, je krijgt een korte EHBO-training, informatie over epilepsie en we staan verder stil bij wat het betekent om een vakantie te begeleiden met verstandeljik gehandicapten. Verder ontmoet je natuurlijk je teamleden. Op de trainingsdag kun je samen met deze mensen een begin maken met het invullen van je vakantieprogramma.

Elk team spreekt – na deze trainingsdag – nog 1 keer met elkaar af om elkaar een beetje te leren kennen en om alle gasten door te spreken. En om het programma in grote lijnen vast te stellen.

Hoe ziet een team begeleiders eruit?

Hoe ziet een team begeleiders eruit?

Bij Bosjuweel werken we in teams van 5 begeleiders:

1 ervaren eindverantwoordelijke kracht (de “prof”) fungeert als rots in de branding.

4 andere begeleiders zijn vrijwilligers of stagiaires. Sommige vrijwilligers hebben veel, andere helemaal geen ervaring met verstandelijk gehandicapten. We proberen in elk team ervaren en nieuwe mensen wat met elkaar te mixen.

Met deze club ben je 24 uur per dag aanwezig op de vakantie.

Verder komt een aantal dagen een kok jullie smaakpapillen verwennen. Deze persoon werkt voornamelijk in de middagen en eet vervolgens vaak een hapje mee.

Vanuit Bosjuweel is er dag en nacht iemand op de achtergrond bereikbaar (de zg. superman), die je team komt versterken mocht dat nodig zijn.

Wat voor mensen doen vrijwilligerswerk bij Bosjuweel?

Wat voor mensen doen vrijwilligerswerk bij Bosjuweel?

De meeste vrijwilligers bij Bosjuweel zijn mensen tussen de 20 en de 35 jaar, maar er zijn er ook van 40, 50 of nog ouder. Het zijn in verhouding meer vrouwen dan mannen.

Er zijn vrijwilligers die in hun dagelijks leven ook met verstandelijk gehandicapten werken, of gewerkt hebben. Maar er zijn ook mensen die juist vanuit een hele andere achtergrond komen. Zo zijn er postbodes, directeuren, systeembeheerders en operazangers die als vrijwilliger mee gaan om een vakantie te begeleiden.

Ervaring met verstandelijk gehandicapten kan prettig zijn, maar het is zeker geen vereiste om mee te kunnen. Enthousiasme en een open houding naar onze vakantiegasten is het allerbelangrijkste. Stichting Bosjuweel wil een ontmoetingsplaats zijn voor mensen met en zonder verstandelijke beperking.

Wie zijn de gasten die mee gaan op een creatieve vakantie?

Wie zijn de gasten die mee gaan op een creatieve vakantie?

Bosjuweel-vakanties zijn bedoeld voor volwassen verstandelijk gehandicapten vanaf 18 jaar. Gemiddeld ligt de leeftijd van onze gasten rond de 35, maar dit kan per week nogal eens verschillen. De meeste mensen wonen in een gezinsvervangend tehuis (GVT) en werken overdag op een aangepaste plek. In principe zijn gasten voor een groot deel zelfredzaam, kunnen ze veel dingen in hun dagelijkse verzorging zelf en zijn ze in staat om een week lang alleen met een groep vreemden op vakantie te gaan.

De één heeft wat meer hulp nodig dan de ander. Een enkeling kan moeilijk lopen, zit in een rolstoel of is blind waardoor er wat extra hulp nodig is voor deze mensen.

Ik wil mee als stagiaire. Wie begeleidt mij?

Ik wil mee als stagiaire. Wie begeleidt mij?

Tijdens de vakantie is de stagebegeleiding in handen van de professionele kracht. Deze zal je helpen bij je stage en er op toezien dat dit goed verloopt.

Zijn er kosten aan verbonden om mee te gaan vrijwilliger of stagiaire?

Zijn er kosten aan verbonden om mee te gaan vrijwilliger of stagiaire?

Nee. Iedereen krijgt alle verblijfskosten en eten betaald door Bosjuweel. Ook vergoeden we 3 retourtjes aan reiskosten. Hiermee zijn normaal gesproken al je onkosten gedekt. Stichting Bosjuweel heeft een WA verzekering.

Maar voor meer vragen kan je ons bereiken met dit contact  formulier